Mag je als zzp'er werken in loondienst?
Ben je zzp’er en werk je deels in loondienst? Dit kan gevolgen hebben voor de belastingheffing. Waar moet je op letten?
Aan zzp'ers worden eisen gesteld om te mogen profiteren van de fiscale voordelen. Kun je tijdelijk in loondienst gaan om de recessie door te komen?
Je kunt 100 procent werken als zzp'er, maar je kunt ook deels in loondienst blijven werken. Of je bent nu fulltime ondernemer, maar door een terugval in opdrachten ga je toch weer deels in loondienst. In beide gevallen kun je profiteren van bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, maar zorg dat je goed weet waar je aan moet voldoen. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf.
Heb je opdrachtgevers verloren door de recessie?
De coronacrisis heeft er behoorlijk ingehakt voor veel zzp’ers. Het inkomen is mogelijk gezakt en hierdoor kun je dagen niet meer vullen met opdrachten. Om de financiële gevolgen te beperken kun je weer deels in loondienst gaan. Maar houd er wel rekening mee dat deze zijsprong gevolgen kan hebben. Wat de gevolgen kunnen zijn, leggen we uit.
Je kunt fiscale voordelen verliezen
Je hebt recht op een zelfstandigenaftrek van 5.030 euro in 2023 en onder voorwaarden heb je ook nog recht op de startersaftrek. Voor fiscale voordelen kan als eis gelden dat je voldoet aan het uren-criterium. Dat wil zeggen dat je minimaal 1.225 uren aan je onderneming moet besteden. Zolang je in loondienst werkt, werk je niet aan je onderneming. Hierdoor kun je financieel nadeel ondervinden. Dit kan ook gebeuren als je teveel tijd werkt in loondienst.
Je moet nog steeds BTW-aangifte doen
Ook als je niets aan te geven hebt moet je nog steeds aangifte doen. Je kunt in de aangifte opgeven dat je geen BTW te verrekenen hebt. Maak niet de fout om de aangifte achterwege te laten. De verplichting blijft namelijk bestaan.
De voorlopige aanslag aanpassen?
Verreken je maandelijks een bedrag met de Belastingdienst om te voorkomen dat je bij de aangifte inkomsten in één keer een groot bedrag moet betalen? Als je tijdelijk minder inkomsten hebt, kun je de voorlopige aanslag hierop aanpassen. Doordat het inkomen zakt ben je over het jaar 2023 gerekend ook minder belasting verschuldigd. Je kunt de voorlopige aanslag opnieuw aanvragen met het inkomen dat je voor 2023 verwacht.
Pas op met het toepassen van de loonheffingskorting
De werkgever waar je tijdelijk in dienst gaat kan de loonheffingskorting toepassen, maar het gevaar is dat je bij de jaarlijkse aangifte bedragen moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Bij de werkgever wordt er namelijk vanuit gegaan dat je daarnaast geen aanvullende inkomsten hebt als zzp’er. Het gaat bijvoorbeeld om de verdiensten voordat het recessie toesloeg. Overleg met je boekhouder hoe je hiermee moet omgaan.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 27-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.