Hoe mogen we je helpen?

Is minimaal 16 euro per uur te weinig voor zzp’ers?

Vorig jaar (2021) was het plan dat zzp'ers minimaal 16 euro per uur moesten gaan verdienen. Dat plan bleek niet haalbaar.

Een minimumtarief voor zzp’ers bleek niet haalbaar

De politiek is al jaren aan het vechten tegen schijnzelfstandigheid. Er zijn zzp’ers die noodgedwongen zelfstandig zijn. Bedrijven willen hen niet aannemen in verband met de hoge kosten van werknemers, maar ze willen wel een vast uurtarief betalen. Om misbruik tegen te gaan stelde de politiek voor om met ingang van 2021 een minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp'ers te hanteren.

Na onderzoek en internetconsultaties bleek dat de uitwerking van de plannen te ingewikkeld was. Ook willen opdrachtgevers en zzp’ers zelf niet een minimum uurtarief toepassen. Zo werken zzp’ers vaak met een bedrag per opdracht en niet met een bedrag per uur. De plannen gingen dus niet door.

In welke sectoren komen de lage tarieven vaak voor?

Er zijn meerdere branches waar de kleine zelfstandigen ontdekt zijn als goedkope arbeidskrachten. Het komt vaak voor bij de post, de thuiszorg en in het personenvervoer. In sommige gevallen komt het tarief zelfs onder de 10 euro uit. Het inkomen kan ook afhankelijk zijn van andere factoren, waardoor het tarief laag uitvalt. Er wordt bijvoorbeeld afgerekend per afgeleverd pakketje.

Was 16 euro sowieso voldoende?

Nee, voldoende is het niet. Het was ook slechts een bodembedrag. Voor bijvoorbeeld zelfstandigen in de bouw is het tarief veel te laag. Bouwvakkers hebben namelijk hoge kosten voor het verzekeren en het betalen van bedrijfsmiddelen. Door de zwaarte van het werk zullen ze naar verhouding ook vaker uitvallen dan de gemiddelde zzp’er. Het minimumloon voor werknemers is veel lager, maar zelfstandigen moeten zichzelf verzekeren en ook nog een pensioen kunnen opbouwen. Ze hebben ook geen recht op loondoorbetaling bij ziekte en geen ontslagbescherming.

Het minimumtarief is ook ter bescherming van werknemers

Met ruim één miljoen zzp’ers is een groot deel van de werkenden zelfstandig. Door kostenoverwegingen kan het aantal nog veel verder stijgen. Voor werkgevers is het aantrekkelijk om tegen een woekertarief zzp’ers aan te trekken. Als zzp’ers goedkoper zijn dan werknemers kunnen meer bedrijven besluiten om werknemers in te ruilen voor zzp’ers. Door de werkgeverslasten en pensioenregelingen zijn werknemers namelijk relatief duur. Ook als ze maar het minimumloon ontvangen. Door een minimumtarief voor zelfstandigen kunnen banen voor werknemers gered worden.

Volgens het CNV moet het tarief minimaal 25 euro zijn

Het CNV noemt een minimumtarief van 16 euro per uur een schijnoplossing. Ongeveer 20 procent van de zzp’ers komt op dit moment nauwelijks rond. Ook bij een minimumtarief van 16 euro zal dat nog steeds het geval zijn. 30 procent van de zelfstandigen werkt nu meer dan 40 uur per week om überhaupt rond te kunnen komen. Met een minimumtarief van 25 euro wordt volgens het CNV voorkomen dat er nog steeds zelfstandigen zijn die in een schijnconstructie zitten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie