Hoe mogen we je helpen?

De keerzijde van een salarisverhoging

Een salarisverhoging weiger je niet zomaar, maar soms kun je dat beter wel doen. Hoe zit dat?

Een salarisverhoging geeft maandelijks meer te besteden zou je zeggen, maar niet altijd. Meer verdienen kan het recht op toeslagen sterk verlagen. 

In ons belastingstelsel krijgen belastingplichtigen tot een bepaald inkomen een compensatie, bijvoorbeeld in de vorm van een toeslag of een hogere heffingskorting. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen. Door een stijging van het inkomen kun je onder de streep minder overhouden. Hoe zit dat?

Wat houd je netto over van een salarisverhoging?

Over een inkomen tot 69.399 euro betaal je 37,07 procent belasting, over het meerdere betaal je een iets hogere heffing. Over een hoger inkomen betaal je zelfs 49,50 procent heffing. Bij een stijging van het inkomen ga je er netto op vooruit, maar door heffingskortingen en door toeslagen kun je er toch minder aan overhouden. Hoe het werkt kunnen we het eenvoudigst uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Een hoger inkomen, maar de stijging valt tegen

Een alleenstaande heeft een inkomen van 20.000 euro bruto per jaar met een parttime baan. Hij woont in een sociale huurwoning en heeft 10.000 euro spaargeld. Voor de huurwoning betaalt hij maandelijks 700 euro huur. Hoeveel toeslagen heeft hij per maand recht op in 2022?

Huurtoeslag: 290 euro
Zorgtoeslag: 111 euro
In totaal: 401 euro aan toeslagen

Hij gaat meer verdienen, namelijk 22.500 euro. Hij is blij met de salarisverhoging, maar wat is het effect op het recht op toeslagen? Hij heeft na de verhoging recht op:

Huurtoeslag: 220 euro
Zorgtoeslag: 109 euro
In totaal: 329 euro aan toeslagen

Het hogere inkomen kost hem jaarlijks dus 864 euro aan toeslagen.

De loonsverhoging is bruto, dus er moet ook nog inkomstenbelasting betaald worden. Van de verhoging op jaarbasis (2.500 euro) blijft er netto ongeveer 2.190 euro over. Doordat hij nu minder toeslagen ontvangt, gaat hij er netto slechts 1.326 euro per jaar op vooruit.

Pas je recht op toeslagen aan na een loonsverhoging

Krijg je er een leuk bedrag aan salaris bij of krijg je meer uren? Voer de wijziging ook gelijk door in de toeslagen. Zo voorkom je dat je over 2022 een groot bedrag terug moet betalen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie