Hoe mogen we u helpen?
13-08-2021

Vanaf wanneer is een verzekering opzegbaar?

De regels om verzekeringscontracten stilzwijgend te mogen verlengen zijn jaren geleden al gewijzigd. Tegenwoordig kun je eenvoudiger een verzekering opzeggen. Hoe zit het?

In het verleden golden er strikte regels bij het opzeggen van een verzekering. Je moest twee maanden vóór de contractvervaldatum de verzekering met een aangetekende brief opzeggen. Anders moest je weer één jaar wachten voor de volgende mogelijkheid. Gelukkig is het tegenwoordig beter geregeld. Voor verschillende verzekeringsvormen gelden verschillende regels voor het beëindigen van de verzekering. Wij zullen eerst de regels uitleggen voor het opzeggen van een schadeverzekering.

Verzekering dagelijks opzegbaar

Bij het afsluiten van een schadeverzekering wordt er in de meeste gevallen een overeenkomst gesloten voor een periode van één jaar. Gedurende deze periode is de verzekering niet te beëindigen, op een enkele uitzondering na. Een opstalverzekering kun je bijvoorbeeld beëindigen bij het verkopen van het huis.

Na deze contractperiode zijn de verzekeringen dagelijks opzegbaar. Het is toegestaan om een opzegtermijn van één maand te hanteren. Opzeggen op 26 november betekent bijvoorbeeld beëindiging van de verzekering per 26 december. Zodra de eerste contractperiode erop zit, zijn de verzekeringen dus dagelijks opzegbaar. Uiteraard moet dit wel schriftelijk gebeuren. Aangetekend versturen was in het verleden gebruikelijk, maar door de flexibilisering van de opzegmogelijkheden gebeurt dat steeds minder.

Zorgverzekering opzeggen

Voor de zorgverzekering loopt de contractperiode van 1 januari tot 1 januari van het volgende jaar. Je kunt de verzekering per 1 januari te beëindigen. De nieuwe verzekering zal ook weer ingaan per 1 januari. Gedurende het kalenderjaar kan de zorgverzekering niet beëindigd worden. Verdiep je vooraf wel goed in de verschillen in de aanvullende zorgverzekering. Let ook goed op het acceptatieproces die verzekeraars kunnen hanteren voor aanvullende verzekeringen.

Levensverzekering opzeggen

Een levensverzekering is een zogenaamde eenzijdige overeenkomst. Dat wil zeggen dat je de verzekering op ieder willekeurig moment (eenzijdig) weer kunt beëindigen. De verzekeraar biedt dekking zolang je de premie blijft betalen. Indien er een waarde wordt opgebouwd in de levensverzekering, heb je de mogelijkheid om de verzekering af te kopen. Niet voor alle verzekeringsvormen zal dit verstandig zijn. Bij het afkopen van bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering kunnen er zware fiscale sancties volgen.

Levensverzekeringen die gekoppeld zijn aan een hypotheek kun je niet zomaar beëindigen. Deze polissen zijn vaak verpand aan de geldverstrekker. Hierdoor kan de verzekeraar deze polissen niet beëindigen zonder toestemming van de bank waar de polis aan verpand is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Wat is het voordeel van hypotheek oversluiten?
meer informatie
Bereken de maandlasten
meer informatie
Hypotheekrente nu al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie