Hoe mogen we je helpen?

Een huis kopen voor je kind. Is dat verstandig?

Je wilt het beste voor je kind, maar wat is het beste? Een huis kopen voor je kind, of toch een schenking? Wat is wijsheid?

Starters hebben het financieel lastig. Ze komen moeilijk aan de bak en aan het krijgen van een hypotheek worden strenge eisen gesteld. Als ouder kun je jouw kind op gang helpen op de huizenmarkt, maar kies dan wel de aantrekkelijkste manier om dat te doen.

Helpen om een huis te financieren?

De meest ideale oplossing is natuurlijk een constructie te bedenken, die zowel voor jezelf als voor jouw kind maximaal voordeel oplevert. Waarbij dan tevens voorkomen moet worden, dat de Belastingdienst er van profiteert.
De 'familiehypotheek' is zo'n constructie. Je speelt dan zelf voor bank en leent jouw zoon of dochter geld om een woning aan te kopen. Voor beide partijen kan dat een fiscaal interessante optie zijn.
Een tweede mogelijkheid is om zelf een huis te kopen en deze weer te verhuren aan je kind. Andere opties zijn een schenking of het 'borg staan'. Allemaal opties waarvoor je als ouder een flink bedrag beschikbaar moet hebben.
Maar ook met kleinere bedragen kun je jouw zoon of dochter al aardig op weg helpen. Want wanneer jouw kind een woning wil kopen heeft hij tegenwoordig steeds meer 'eigen geld' nodig:  

Met een schenking de koop mogelijk maken

Jaarlijks mag je jouw kind belastingvrij 5.304 euro (2016) schenken. Daarmee kun je jouw kind gelijk al van voldoende 'eigen geld' voorzien, zodat een aankoop mogelijk wordt. Is je kind tussen 18 en 40 jaar? Dan mag voor het aankopen van een huis zelfs eenmalig 53.016 euro worden geschonken. En vanaf 2017 wordt die maximale schenking verder verhoogd naar 100.000 euro. Op die manier kun je fiscaal vrij vermogen overhevelen en gelijk het voor jouw kind het kopen mogelijk maken.  

Het huis kopen en verhuren aan je kind

Sparen levert op dit moment bijna niets op. Verhuren wel. Je zou dus ook kunnen overwegen (een deel van) het gespaarde vermogen te gebruiken om zelf een woning aan te kopen en die vervolgens te verhuren aan jouw kind. Je hebt dan spaargeld omgezet in een onroerend-goed-belegging waarvan de rendementen, net als bij de spaarrekening, onbelast zijn. Daarna kun je samen met jouw kind bepalen welke huur redelijk is en vervolgens ieder jaar (een deel van) die huur als schenking kwijtschelden. 

Hoe jij je kind het beste kunt helpen moet naturlijk wel goed afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie. Want naast voordelen heeft iedere constructie ook nadelen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-09-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie